CO DĚLAT, KDYŽ LIDEM CHYBÍ PENÍZE V RODINNÉM ROZPOČTU

Začátek školního roku, zákonem stanovená výměna letních pneumatik za zimní, nadcházející Vánoce. To je jen zlomek výdajů, které mohou pro české domácnosti znamenat značný zásah do rodinných rozpočtů. A přestože v posledních letech se Češi naučili myslet tzv. na horší časy, občas se dostanou do situace, kdy jim úspory nestačí. Co v takové situaci dělat? O tom jsme si povídali s Pavlou Hávovou, tiskovou mluvčí ČSOB. 

Co byste doporučila lidem, kteří na konci měsíce pravidelně zjišťují, že na účtu nemají peníze na nákup věcí, které potřebují, nebo které si přáli? 

První cesta k řešení spočívá v tom, že by se měli zamyslet, zda některé položky ve svých pravidelných výdajích nemohou snížit, případně omezit. Každý z nás takové „položky“ ve svých pravidelných výdajích má.  Druhou cestou, kterou se mohou vydat, je pravidelné ukládání části výplaty na spořicí produkty, které v čase nabízejí výhodné zhodnocení. Na to bohužel Češi v poslední době zapomínají a zbytečně veliké částky drží na běžných účtech, kde doslova leží ladem a nevydělávají jim.
 
A co když člověk potřebuje peníze okamžitě? Například na nové auto nebo na elektroniku?
 
V takových případech je nejlepší variantou neúčelová půjčka. Zvolil jste přitom správné příklady. Půjčovat bychom si totiž měli vždy především na věci dlouhodobého charakteru, které potřebujeme k výkonu práce nebo pro zajištění chodu domácnosti. 
 
ČSOB prý v současné době nabízí půjčku, kterou lze využít na jakýkoliv nákup zboží. Je to pravda?
 
Ano, jde o ČSOB Půjčku na cokoliv, která umožňuje půjčku až 600 tisíc korun s výhodnou úrokovou sazbou. Její výhodou je, že si klient může výši splátek určit sám podle svých možností s rozložením až na sedm let. Až do 16. prosince navíc trvá akční nabídka, která nabízí možnost částečného nebo úplného předčasného splacení bez jakýchkoliv poplatků. Zároveň lidé mohou čerpat i řadu jiných výhod. 
 
Existují nějaká pravidla pro výběr úvěru?
 
V první řadě je důležité, aby si každý ujasnil, kolik peněz potřebuje, aby nemusel v průběhu splácení čerpání půjčky úvěr navyšovat. Ze své zkušenosti bych také doporučila být obezřetný, od koho si půjčovat. Je nerozum půjčovat si od nesolidních lichvářů, kteří půjčí komukoliv bez ohledu na to, jestli bude mít na splácení nebo ne. Často pak takové případy končí u exekutorů. Banky jsou solidní, a kromě toho, že nabízejí výhodnější podmínky, ke každému úvěru také nabízejí pojištění schopnosti splácet v případě nepříznivých a neočekávaných životních událostí. Toto pojištění si lze v ČSOB zřídit přímo v okamžiku zřizování půjčky. Naším cílem totiž je, aby u nás klienti měli vše, jak se říká, pod jednou střechou.