Nepodléhejte vánoční panice, vybírejte jídlo i víno na slavnostní tabuli chytře a bez stresu

Vánoce nás stojí každoročně dost sil. A jen samotná příprava vánočního menu je často celodenní záležitostí. Většina žen tak stráví celý Štědrý den u sporáku, pokud si tedy nenavaří dopředu nebo nevyužije některé z vymožeností dnešní doby, jako je například aplikace Dámejídlo.cz, která doveze kompletní menu i během svátků až na váš slavnostní stůl. A do obchodu nemusíte ani pro alkohol, který budete během slavnostního dne podávat, stačí zvolit správný e-shop. Velký výběr najdete například na jednom z největších e-shopů, který se specializuje na víno www.global-wines.cz. Společnost Global Wines zároveň přináší malý přehled, jaká vína servírovat k tradičnímu i méně tradičnímu vánočnímu menu a jeho jednotlivým chodům.   

Vánoční oběd

„Pokud dodržujete tradici a na oběd si dopřejete klasického Kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby, pak doporučuji spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir) z vinařství Villa Maria,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Štědrovečerní večeře

Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské. 

Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je rybí polévka. „Ať už polévku připravujete tradičně z kapra či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno jako je například Rulandské bílé. Pokud váháte, které víno zvolit, můžete se inspirovat v rámci našeho speciálního projektu Moravian Colection, který nabízí výběr toho nejlepšího z menších moravských vinařství,“ doporučuje sommeliér z Global Wines.

Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. „Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a doporučuji k němu spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Vlašský Ryzlink. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner z Domäne Wachau,“ radí Filip Jantač. 

„Trendem posledních let je upouštění od tradičního menu a na večerní tabuli tak často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách než je smažení,“ říká Filip Drnek z Dámejídlo.cz. V případě mořských ryb se pak nedoporučuje servírovat je s červeným vínem, která ve spojení s mořskou solí mohou tvořit hořkou dochuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay, například Bramito del Cervo z italského vinařství Antinori.

„Pro opravdové fajnšmekry pak můžete v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské blanc de blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay, které nabízí třeba vinařství Lanson nebo Pol Roger,“ doporučuje sommeliér.

Cukroví

Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. „K cukroví jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučuji spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské, zde doporučuji především Royal Oporto,“ uzavírá Filip Jantač z Global Wines.